Portrætfilm

Når netværket mangler: Thomas (4.46 min.)

Thomas på 25 år læser statskundskab på Syddansk Universitet. Han flyttede fra Aalborg til Odense i 2008 og forlod familie og venner for at begynde på drømmestudiet. Thomas oplevede sig ensom på sit nye studie fra starten og fik efterfølgende en depression. Han definerer sig selv som ’social uintelligent’ og spekulerer meget over årsagen til sin eksistentielle (tankemæssige) ensomhed. Thomas benytter udtrykket ’ond spiral’ om sin tilstand. Ensomhed kan føre til en egentlig depression, der forøger oplevelsen af ensomhed, så de to tilstande forstærker hinanden. Han tog et års pause fra studierne, som han brugte på at skabe et netværk gennem en frivillig forening. I dag er Thomas tilbage på studiet.

Den besværlige kontakt: Camilla (3.42 min.)

Camilla på 24 år går på VUC, da hun gerne vil læse videre til pædagog. Hun er genert og er ked af det i sin ’stille mistrivsel’. Camilla har brug for god tid og fordybelse for at knytte tætte bånd til andre, som hun f.eks. kunne gøre, da hun var på efterskole. Her fik hun flere gode venner, som i dag er spredt over hele landet. Stille unge kan som Camilla opleve en emotionel ensomhed med en tomhedsfølelse, som de har vanskeligt ved at finde ord for. De har svært ved at tage kontakt til andre og er bange for at blive afvist. Hun har med lidt hjælp opsøgt et frivilligt tilbud for at finde andre unge at dele sine tanker og følelser med.

Alene med sorgen: Vera (5.29 min.)

Vera på 18 år er lige flyttet hjemmefra. Som 14-årig mistede hun sin far. Siden fik hun konstateret post traumatisk stress og mistede sit hår. Hendes første tid på gymnasiet var svær, da hun længe ikke tillod sig selv at sørge over tabet. Vera stod alene med sin sorg og med både en eksistentiel og en emotionel ensomhed. At opleve tab i en ung alder er en tung udfordring at gå med selv og det er svært at finde de rigtige ord for de mange tanker og følelser. Mange sorgramte unge går med en oplevelse af, at andre ikke forstår dem, med det resultat, at de isolerer sig. For Vera endte det med, at hun droppede ud af 2. G. Hun har i dag fået sit lange hår tilbage og er begyndt på HF på Frederiksberg.

Flugten fra mig selv: Mathias (5.11 min.)

Mathias på 19 år går på HF i København. Efter bruddet med sin kæreste fik Mathias en depression. Han flyttede hjemmefra, og hang i en periode ud med andre ligesindede i Kongens Have. I lang tid havde han svært ved at erkende, hvor dårligt han havde det. Han stod alene med sine svære tanker. I perioder var Mathias selvskadende og fik alvorlige selvmordstanker. Eksistentiel og emotionel ensomhed kan føre til endnu tungere mistrivsel som f.eks. selvskade eller tanker om at tage sit eget liv. Mathias fik professionel hjælp, da han flyttede hjem til sine forældre igen.<br>

Anderledes og udenfor: Maiken (4.19 min.)

Maiken på 22 år er færdig med grundforløbet som kok, drømmer om at blive skuespiller og har fulgt dramalinjen på Nykøbing Mors Gymnasium. Hun er opvokset med en psykisk syg mor og har gennem hele sin opvækst følt sig som en outsider. Maiken var pigen, ingen andre ville være sammen med og blev sjældent inviteret med til festerne. Unge er ofte alene med tanker og følelser, der relaterer sig til den psykisk syge forælder, og mange er både bekymrede for den syge forælder og for, hvad andre mon tænker. Maiken har altid haft en passion for teater og skuespil, og hun er nu flyttet til København, hvor hun har fået nye gode venner